beech писал(а):Не могу посчитать сопротивление для жидкости на этом участке?
Слышал:
-про потерю напора обусловленной трением потока при входе в более узкую трубу и потерями на вихреобразование, которые образуются в кольцевом пространстве вокруг суженой части потока;
-про значительные потери энергии при поворотах, т.к. в нем происходят отрыв потока и вихреобразования, причем потери тем больше, чем больше угол.
Шановний ви занадто глибоко полізли у дебрі гідравліки воно вам НЕПОТРІБНО.
Як я зрозумів у вас котел і два радіатора,ставте самий менший(напір/продуктивність) насос який знайдете,кран на основній трубі обовязково(при роботі насоса повинен бути перекритий ).
Бойпас насоса збиріть так кран\фільтир грубої очистки\насос\кран,зворотній клапан непотрібен(крани потрібні на випадок ремонту насоса,щоб систему не зливати.
На мою думку місце розташування вибрали геть неправильно,поставти як уси ляди перед котлом на обратці або після котла на подачі(на мою думку краще на подачі (мулу меньше) але це не настільки актуально)
Не морочте голуву зайвими підрахунками бо вони покажут парметри насоса якого на ринку немае а якщо і є то за рахунок ексклюзиву вартість буде захмарна для вашої системи.
Навіщо рахувати опори трубопроводів та місцеві на 8 метрів труби самий малий насос із тих про які я знаю чи бачив з великим запасом їх покриє .
З місцем розташування у вас лажа на це зверніть увагу і розташуйте нормально,не та система щоб теорії ровивати простіше напевно тільки радіатор із вмонтованим теном.